Aan- en verkoopkeuring
van paarden, onder meer voor export

Wanneer u een paard aan- of verkoopt, is het verstandig deze te laten keuren. Bij dierenkliniek de Vijfsprong is directe aanname door de verzekering mogelijk door de aanwezigheid van een erkend keuringsdierenarts. Ook voor keuring van sportpaarden voor de internationale paardenhandel kunt u bij ons terecht, evenals  PROK- keuringen. Een volledige keuring stelt ons in staat een objectief beeld te scheppen van de gezondheid van uw viervoeter. 

 

Wist u dat wij ook aan huis uw paard klinisch en rontgenologisch kunnen keuren dankzij ons mobiele rontgenapparaat?

Wat houdt een keuring in

De keuring verloopt volgens een aantal stappen.

We beginnen met de klinische keuring, waarbij we het paard helemaal nakijken. Hart, longen, ogen, lymfeknopen en sinusholten komen bijvoorbeeld aan bod. Ook checken we of er nergens afwijkingen zijn aan rug en benen.

Vervolgens laten we het paard in stap en draf rechtuit lopen op een harde bodem. Zo kijken we of het niet kreupel is.


Dan voeren we bij alle benen de buigproeven uit, waarbij de structuren in het been onder spanning worden gebracht. Daarna moet het paard wegdraven. 

Vervolgens bekijken we het paard op de harde volte, stap en draf, en zachte volte, stap, draf en galop. We beoordelen nu nogmaals hart en longen om te bepalen of deze na inspanning nog steeds in orde zijn.

Op de kliniek beschikken we over een harde en zachte longeercircel waardoor ook de keuring van jonge paarden makkelijk gaat. Tevens hebben we ervaren assistentes om uw paard te begeleiden.

Een volledige röntgenologische keuring bestaat uit 22 röntgenfoto’s, eventueel met aanvulling van hals en/of rugfoto's. Meer of minder is mogelijk in overleg. 

Daarnaast kunnen we cornage onderzoek doen. 


Is het paard door al deze tests gekomen? Dan kunnen we een rapport voor u uitschrijven! 

 

Wilt u meer weten?

Neem vrijblijvend contact op