Honden registreren en identificeren

U houdt honden en bij u worden pups geboren. U moet de pups binnen 7 weken na de geboorte chippen en binnen 8 weken registreren bij een aangewezen databank.

Dieren worden gehouden om verschillende redenen, bijvoorbeeld voor de productie of als hobby. Dat kunnen veel dieren tegelijk zijn of misschien maar een paar. Bij dierziektecrises of problemen voor de volksgezondheid of dierenwelzijn moet er snel worden gehandeld. Daarom is er regelgeving voor de identificatie en registratie van bepaalde dieren.


Alle honden die in Nederland geboren zijn vanaf 1 april 2013 moeten geregistreerd zijn. Veranderingen in het aantal, de verblijfplaats en de verplaatsingen in of buiten Nederland worden in de Identificatie & Registratiesystemen van de aangewezen databanken bijgehouden.

Aangewezen databanken
De databanken die RVO.nl heeft aangewezen voor de registratie van gechipte honden:
Vereniging Beroepsmatige Kennelhouders
Virbac Nederland BV
Petlook
PetBase van Micpoint BV
Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG)
Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland
Stichting Chip
Huisdier-registratie.nl

Identificeren en registreren
Pups moet u binnen 7 weken na de geboorte chippen en binnen 8 weken registreren bij een databank. Honden die voor 1 april 2013 zijn geboren, hoeft u niet te chippen en registreren. De identificatie en registratie van honden bestaat uit de volgende onderdelen:
De houder zorgt ervoor dat de pup binnen 7 weken na de geboorte wordt geïdentificeerd met een chip.
De houder registreert de pup binnen acht weken na de geboorte bij een aangewezen databank.De houder geeft alle wijzigingen door aan de databank. Denk hierbij aan een verhuizing of het overlijden van de hond.


Misstanden tegengaan
Met het chippen en registreren van alle pups gaan we misstanden in de hondenfokkerij tegen en verbeteren we het welzijn van honden. De geregistreerde gegevens worden gebruikt om na te gaan waar een hond vandaan komt en wie de eigenaar is. Heeft u vragen over de identificatie en registratie van honden? Neemt u dan contact op met een van de aangewezen databanken.

Meer informatie
Meer informatie over het houden en chippen van huisdieren vindt u op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren www.licg.nl en op www.chipjedier.nl.

0
Feed

Schrijf een reactie

Dierenkliniek De Vijfsprong
Vijfsprongweg 28
6733 JJ Wekerom


KVK: 52876365

Lid van:

Het beste voor uw paard of gezelschapsdier.